De bevalling

Eindelijk is het dan zover, de baby kondigt zich aan. De ontsluitingsweeën zijn begonnen. In het begin kan het aanvoelen als menstruatiepijn en soms wat lage rugpijn. Langzaam zal het overgaan in weeën die in kracht toenemen en weer weg ebben. De verloskundige ga je bellen en zij zal komen en inschatten hoe ver je ontsluiting hebt en hoelang het ongeveer zal gaan duren. Zij zal dan ook aan je doorgeven wanneer je mij, de kraamverzorgster mag gaan bellen. Wij zullen bij de intake afspreken wanneer je mij belt voor een “rommelmelding”.

Je bed heb je 3 weken voor je uitgerekende datum op klossen gezet en een plastic zeil ligt dan op je matras. Het kraampakket ligt klaar. Ik zal dingen klaarzetten zoals emmers voor afval en was, matjes, de babykleertjes en luiers om een warme kruik wikkelen. Verder zal ik de verloskundige assisteren en zal ik jullie tijdens de ontsluitingweeën ondersteunen.

Wanneer de baby geboren is en het op jou buik wordt gelegd, zal ik helpen met afdrogen en zorgen dat jullie ongestoord kennis met elkaar kunnen maken. Vlak na de uitdrijving zullen we ongemerkt wat controles uitvoeren om te kijken of jij in goede conditie bent en blijft. Wanneer je kiest voor borstvoeding zal ik helpen met het aanleggen van de baby. Dit is belangrijk en mooi om dit binnen een uur na de bevalling te doen. Meestal laten we jullie dan even alleen zodat jullie even samen kunnen zijn om dit grote wonder te kunnen bevatten.

Wanneer je kindje is nagekeken door de verloskundige, zal ik, of wanneer de papa het graag wil, de baby aankleden en verder verzorgen.

Dan mag jij, wanneer de controles goed zijn, lekker onder de douche en zal ik zorg dragen voor een schoon bed zodat je daarna heerlijk kan uitrusten en van je kraamtijd kan gaan genieten.

HettyKraamt - bevalling baby
Aanmelden